fredag 4 oktober 2013

Pensionärer inte förlorat jämfört med arbetande åldrar?

Det blir mycket idag -

I DN idag har man en artikel om att det minsann inte är synd om pensionärerna och att deras inkomster inte alls halkat efter, vilket hävdas bl a av pensionärsorganisationerna. Bromsen slår till, inget jobbskatteavdrag etc gör att pensionsinkomsterna halkar efter. Detta motbevisas i artikeln, där man menar att en 69-åring och en 28-åring har samma disponibla inkomst.

http://www.dn.se/ekonomi/pensionarer-och-28-aringar-har-samma-inkomst/

Man har helt glömt att många pensionärer tappar inkomster efter 5 år. Då faller flera pensioner bort t ex änkepension, pensionsförsäkringar mm. Tittar man på kurvan längre till höger än 69-åringen, så droppar det betänkligt. Då blir t ex den disponibla inkomsten för en 80-åring ungefär densamma som en 21-22-åring! Rätt många av dessa är studenter eller í början av sitt yrkesliv och har inte full inkomst, vilket ju märks på kurvan, som går brant uppåt.

Sedan ser jag inte riktigt vad rubriken och att pensionärerna inte tappat inkomst i förhållande till övriga har med kurvan att göra. Du kan ju inte jämföra olika åldrar med varandra! Det är ju den enskildes inkomstförändring, som behöver mätas från ett år till ett annat eller över tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar