onsdag 2 oktober 2013

Demensvård?

I dagens Expressen, 2 oktober 2013, finns en artikel om en tungt neddrogad dement man på ett särskilt boende. Jag upplevde samma sak med min mor, som hade grav demens och var orolig, ville inte sitta still, aggressiv (medicinerna?) och allmänt stökig. Mot slutet låg hon och sov (sömnpiller och lugnande), när man än kom på besök.

De ansåg att hon inte kunde bo kvar på detta boende, utan behövde något med specialistkompetens. Hon bodde på ett demensboende i en kommun, där vi bott sedan 1958! Det fanns 3 ställen, där man "hanterade" gamlingar av detta slag - ett i Värmland, ett i Dalarna och ett i Sundbyberg. Turligt nog fick hon en plats i Sumpan. Det var ett Caremadrivet boende. Ja, i samma veva som Carema figurerade i pressen...Tacksam för att inte ha mer än 3 mil dit, valde vi att flytta henne.

Det visade sig, att boendet var mycket bättre, än det i Åkersberga. Man såg henne, tog hand om hennes oro med promenad/prat/kroppskontakt och andra avledningsmanövrer. Den tunga medicineringen med svåra biverkningar bl a i form av apati, aggressivitet, hallucinationer etc togs bort vartefter eller minskades. Hon t o m kände igen mig några gånger. Nu fortsatte sjukdomen och hon förlorade allt språk, fick balanssvårigheter mm. Nätterna var besvärliga, men hon fick ligga i soffan i dagrummet, med "kontroll" över personalen, i stället för att tvingas in i sin lägenhet. Där hade ju även personalen kontroll på henne.

Mamma avled natten mot midsommaraftonen, efter nära 1½ år i Sundbyberg. Jag är övertygad om att detta ögonblick skulle kommit mycket tidigare i den första boendet. Bemanningen på Carema var inte mycket högre, men de jobbade på ett annat sätt. Alla boende (som kunde sitta i rullstol eller i sittmöblerna) var med i dagrummet. Det fanns alltid personal synlig, när man kom på besök. Det var mycket kroppskontakt. Allt sådant som har betydelse. Det är viktigt att göra skillnad på dag och natt. Mediciner, som inte behövs, används inte t ex lugnande.

http://www.expressen.se/halsa/anna-basen/en-pratstund-kan-ocksa-dampa-oron/

Här är länken till en del av artikeln i Expressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar