söndag 6 oktober 2013

Fågelart nr 299

Då fick jag min 299:e fågelart på Sverigelistan idag. Vi gjorde en utflykt till Hjälstavikens fågeltorn på förmiddagen. Det var dimmigt här hemma, men klarnade upp vartefter och blev en riktigt fin dag, 12-13 grader varmt.




Den fågel som fick äran att bli nr 299 var en prärielöpare! Även 298 hittades vid Hjälstaviken - en dvärgörn för en 6-7 veckor sedan. Kul med ställen, som levererar! Fin obs på lappuggla fick jag också där förra året.

 
Här i kanten bakom staketet går prärielöparna.
 
 
Så här ser prärielöparen ut (lånad bild), 18-20 cm stor. Den häckar
på en ö (Wrangel) i nordöstra Ryssland, norra Alaska, norra Kanada.
Vintern tillbringar den i Sydamerika: Brasilien, Paraguay, Uruguay och
Argentina.

 

Det var fullt med skådare på plats även idag. Parkeringen var full, men vi fick ett hål, som just blev ledigt, när vi kom. Tornet var knökfullt, men det tunnade ur, så man kunde ställa upp tubstativet. Prärielöparna var på långt håll, så tuben behövdes. De var 2 st. Antalet vitkindade gäss var desto större. De, som var där och fler kom, är på väg söderöver från tundran/Arktis. De vi har här, har redan flugit. Fanns en del sädgås, bläsgås, någon fjällgås och spetsbergare i flockarna. För den som orkade leta igenom dem.



Den rödhuvade törnskatan drog också publik. Den kunde man se med blotta ögat och även ta hyggliga bilder på. Den blev det årskryss på för min del. Fin ändå!




 
Den rödhuvade törnskatan finns runt Medelhavet och tillbringar
vintrarna i Afrika. Denna ungfågel verkar ha flugit åt fel håll m a o.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar