torsdag 10 oktober 2013

Nya Karolinska Sjukhuset

 



Bygget av NKS är i full gång. Första patienten tas emot 2016 och sjukhuset ska vara klart hösten 2017, alltså om 4 år! Bygget är enormt - 320 000 kvm och högsta huskroppen är 12 våningar. Det omfattar vård, utbildning och forskning. Det blir ca 8 000 rum, 36 operationssalar, 8 strålningssalar, 168 mottagningsrum, forskningslaboratorium och undervisningssalar. Plus en massa annat.

Jag sitter som en av representanterna för HSO (Handikappförenigarnas Samarbetsorgansisation) i Stockholms län tillsammans personer från DHR och SRF. Vi ska bevaka våra intressen vad gäller tillgänglighet i första hand. Det hindrar ju inte, att vi även har andra sypunkter och förslag till förbättringar. Vårt uppdrag är ju att göra sjukhuset bättre för alla. Att man ska undvika misstag, som kostar mer att rätta till efteråt än nu innan det är klart.


 
 
Arbetsklimatet tillsammans med NKS-bygg är gott. Jag tycker att man tar tillvara våra synpunkter och tycker att vi är konstruktiva i våra förslag till ändringar och förbättringar. Sedan får man väl se hur resultatet blir i slutänden och hur mycket som gått fram till byggarna/inredarna.
 
Idag (10 0ktober 2013) hade vi ett möte, där vi bl a diskuterade frågor, som varit uppe tidigare t ex bomlösning till garaget. Kvittoautomaten sitter på vänster sida och rätt högt upp, vilket gör det svårt att nå knapparna om man har problem med vänsterarmen. En annan fråga som vi diskuterat är entréerna - karuselldörrar eller automatiska skjutdörrar. Nu verkar det bli både och - först en karusell, sedan skjutdörrar efter luftslussen. Antalet blad i karusellen har vi haft funderingar kring osv. Val av golvmaterial i de stora, öppna ytorna, hur patientrummen ska utformas och möbleras, färger och material, matfrågan mm, mm. Stort som smått. Vi har organiserat oss i mindre grupper, som specialgranskar olika funktioner och lokaler. Konstnärlig utsmyckning, inredning/möblemang, garage, patient-hotell, forskningslaboratoriet.
 

 
 
Jättekul att sitta med i grupperna, som sagt särskilt när man känner att vårt arbete uppskattas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar