onsdag 10 februari 2010

Våld mot funktionshindrade

Var på ett mycket intressant seminarium igår på Landstingshuset i Stockholm. Rh-grupperna, där Reumatikerdistriktet i Stockholm är en av föreninagarna (rörelsehinder), hade arrangerat det hela. Bra, varierat program. Ett 80-tal åhörare. Borde varit mångdubbelt fler.

Det handlade om våld, hot, kränkningar, trakasserier av olika slag och mot barn, kvinnor, män med funktions-hinder. Det finns fler grupper i samhället, som också drabbas. Många, som är i beroendeställning till någon t ex åldringar. Mer än 1/3 av rörelsehindrade kvinnor är utsatta, 70% av kvinnor med psykiatriska diagnoser, 40% av blinda/synskadade enl undersökningar. Det är alltså ett stort problem. Ett problem med stora mörkertal dessutom. Man har svårt att anmäla en närstående (den vanligste förövaren) eller en anställd vårdare. Färdtjänstpersonal är inte heller ovanliga i detta sammanhang. Är man i beroendeställning, kan det vara svårt att anmäla en person, som man sedan ska fortsätta leva med, som ska sköta min personliga hygien, köra mig etc. Risken för att bli ännu mer utsatt i form av hämnd är stor. Det finns därtill trovärdighetsproblem i det juridiska systemet. Många med handikapp, har ju även svårt att kommunicera.

Denise Cresso (se nedan) indelade våldet i 5 typer: försummelse/brist på omsorg (man får inte hjälp till toaletten när man själv vill, man får inte mat när man är hungrig etc), fysiskt våld (man blir slagen, knuffad), psykiskt våld (mobbning, tvång mm), sexuellt våld/trakasserier och ekonomiskt våld (måste be om pengar, får inte själv välja vad man vill köpa t ex). Hon menade också att vi enligt toalettskyltarna har tre kön i Sverige: kvinnor, män och handikappade. De handikappade är precis lika olika, som alla andra. Vi har olika behov, olika intressen och personligheter. Men, väldigt ofta blir vi behandlade och betraktade i klump.

Landstingsrådet Stig Nyman inledde, Gunilla Roxby Cromvall, landstingsledamot, var moderator och berättade bl a om handlingsprogrammet mot våld från 2005 (finns på SLL:s hemsida), Lena Nyberg f d Barnombudsman, Pia Jakobsson från BOSSE tillsammans med Amanda Golert från Kidpower, Patrik Lillqvist från Citypolisens familjevåldsgrupp, Sören C Sanz från akutmottagningen på Södersjukhuset var talare. Plus den som i mitt tycke var "stjärnan" Denise Cresso, Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt, Bräcke diakoni i Göteborg. På deras hemsida finns en hel den material/fakta/undersökningar att tanka hem. www.dubbeltutsatt.se

Stort tack till Olle Johansson på DHR, som dragit det stora lasset, för det fullmatade halvdagsseminariet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar